Maria, femeia contrastelor

Deificata de unii, neglijata de altii, Maria este un subiect controversat, o lume a contrastelor. Iata doar doua dintre ele:

I. Puritate la Nazaret, putreziciune la Ierusalim

Un „rege” trebuia sa se nasca „in cetatea lui David”, la Ierusalim. Magii vor veni, asa cum se cuvenea, la Ierusalim. Am putea spune ca Dumnezeu a gresit adresa si si-a trimis ingerul acolo unde nu erau sanse sa gaseasca ceea ce cauta. Si totusi …
La Nazaret este ceea ce nu se gasea in tot Ierusalimul. Peste ani, mai marii lui Israel vor zice „cercetati si veti vedea ca niciodata n-a iesit ceva bun din Nazaret”. Si totusi …
Deasupra crucii, ca sa-l injoseasca pe Isus si ca sa le dea cu tifla evreilor, Pilat va scrie: „Isus din Nazaret, imparatul iudeilor”. Si totusi …

La Nazaret este puritate morala. – o fecioara intr-un targ de hoti. O minune dumnezeiasca, doi oameni care s-au pastrat neprihaniti, in cuida conditiilor potrivnice din jur.

La Nazaret este puritate regala – Iosif si Maria sunt din famila lui David, purtatori ai liniei mesianice.

La Ierusalim este decadenta si coruptie. La Ierusalim este pe tron un „idumean” marcand vremuri de compromis si confuzie nationala.

Concluzia celor de mai sus este ca:

1. Circumstantele nu-ti pot scuza caderile.
Exista trei factori care ne determina destinul:
– ereditatea – Ezechiel: „Parintii au mancat agurida …”
– circumstantele – Ca in cartea „Print si cersetor”
– personalitatea – aceasta este singura componenta determinanta in fata judecatii lui Dumnezeu. Tu hotarasti ce vei face cu ereditatea si cu circumstantele. Exista oameni pe care-i schimba circumstantele; exista insa altii care schimba ei insisi circumstantele.

2. Circumstantele nu-ti pot garanta succesul.
Nici Ierusalimul si nici prerogativele sfinteniei de la Templu nu au fost de nici un folos. Dumnezeu a trebuit sa caute ce-i trebuia in alta parte.

II. O neprihanita care are nevoie de Mantuitor!

Maria canta: „Mi se bucura duhul in Dumnezeu, Mantuitorul meu” (Luca 1:46). Aceasta femeie a fost suficient de buna ca sa-L nasca pe Fiul lui Dumnezeu, dar insuficient de buna ca sa mearga in cer! Chiar si cel mai reusit exemplar al rasei umane este insuficient de bun pentru a fi primit in slava!

Incheiere: Daca o fecioara ca Maria a avut nevoie de Cineva care s-o salveze si s-o duca in cer, cum stai tu? Care este pozitia ta fata de Dumnezeu? Este El si Mintuitorul tau?

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s