Ii vei pune numele Isus

de Cambell Morgan

Mat. 1:21 – “Ii vei pune numele Isus (Ioshua) pentru ca El va mantui pe poporul Lui de pacatele sale”!

Introducere: Numele ales de Dumnezeu pentru Fiul sau n-a fost un nume unic. Oricat pare de neasteptat, in generatia aceea, numele Isus era unul din cele mai comune nume date copiilor. El era ca o urare pentru vremuri grele, aducandu-le evreilor aminte de doua personalitati mari din istoria lor: o capetenie de seama si un mare preot.

I. O capetenie de seama
Capitolul 13 din cartea Numeri ni-l prezinta pe tanarul Hosea, fiul lui Nun, ca pe una din cele doisprezece iscoade trimise de Moise in Canaan. Mai tarziu, dupa ce l-a luat pe langa el ca ucenic, Moise i-a schimbat numele din Hosea (Num. 13:16) in Iosua (Iashua). Hosea inseamna „izbavire”, Ioshua inseamna „Iehova da izbavirea”. Probabil ca Moise i-a schimbat numele din cauza ca Hosea a aratat credinta in Iehova in controversa iscata de raportul iscoadelor intoarse din Canaan.

Si-a indeplinit acest Iosua misiunea? Numai in parte. Falimentul lui n-a fost din cauza lui sau a lui Dumnezeu, ci din cauza pacatelor poporului pornit la rau. Spre sfar¬situl vietii, Iosua isi marturiseste esecul, strangandu-si langa ei familia: “Cat despre mine, eu si casa mea vom sluji Domnului …”
Autorul epistolei catre evrei ne spune ca Iosua n-a reusit sa le dea “odihna” promisa de Dumnezeu (Evrei 3:7 – 4:8).

II. Un mare preot pacatos
Cea de a doua mare pesrsonalitate istorica cu numele de Iosua a fost primul “Mare preot” de dupa captivitatea Babiloniana (Zaharia 3:1-8).
Scena ni-l prezinta pe Satan invinuindu-l de necuratie inaintea lui Dumnezeu. Iosua era un Mare Preot care nu-si putea implini misiunea de mijlocitor pentru ca era imbracat cu haine murdare. Interventia Ingerului Domnului (Christos inainte de intrupare) a rezolvat situatia.

Incheiere: Intelegeti acum semnificatia din mesajul ingerului in Matei 1:21? “Ii vei pune numele Isus (Ioshua) pentru ca El (va fi adevaratul Ioshua, care) va mantui pe poporul Lui de pacatele sale”!
Isus este capetenia de care avem nevoie ca sa ajungem in odihna de sus! Isus este Marele Preot care ne trebuieste pentru mijlocirea necesara iertarii de pacate!

III. Un  Mare Preot … Imparat!
Daca veti citi cu atentie capitolul 6 din cartea profetului Zaharia veti vedea o „incoronare” simbolica si profetica. Tiparul acesta vesteste venirea unei Persoane care va face ambele slujbe, Isus Christos (Evrei 7, 9:228).

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s