Iosif – un om ales

Daniel Branzai
Matei 1:20

Sigur, ati auzit ani de zile predici din acest text. Iosif a fost un om cu un caracter ales in relatia lui cu Dumnezeu, in relatia lui cu Maria si in relatia lui cu baiatul Isus.

Astazi va propun un altfel de studiu. „Ce inseamna sa fi un om ales in planul lui Dumnezeu ?”

Intr-un cuvant, a fi un om ales in planul lui Dumnezeu inseamna sa fi gata sa te subordinezi autoritatii lui Dumnezeu si sa fi la dispozitia Lui pentru implinirea planurilorLui. Ce a insemnat practic acest lucru pentru Iosif?

I. Un om ales trebuie sa asculte.
Iosif a avut o relatie personala cu Dumnezeu. Ingerul ii aduce aminte de pozitia lui privilegiata inaintea lui Dumnezeu: „Iosif, fiul lui david”! Este numele mesianic pe care-L va purta si Isus Christos!

II. Un om ales trebuie sa fie predat Domnului.
Iosif a trebuit sa-i predea lui Dumnezeu toate visele sale, toate planurile sale, toate dorintele sale. Nimeni nu poate sluji la doi stapani. Nu poti fi in acelasi timp si „al tau” si „al Domnului!
Traditi ne spune ca Iosif a murit repede, pentru ca catolicismul si ortodoxia au nevoie de o Marie pururea fecioara. Realitatea a fost insa alta. Iosif a fost suficient timp pe apropae ca sa mai aiba cu Maria inca patru baieti si cateva fete (Marcu 6:3). A murit totusi inainte ca acestia sa ajunga la maturitate. Dumnezeu a vrut sa-l scoata discret din scena inainte ca Isus, fiul cel mare sa plece de acasa. Iosif s-o fi uitat cu drag la ei si i-a incredintat pe fiecare, impreuna cu mama lor, in mana lui Dumnezeu …

III. Un om ales trebuie sa accepte.
Planurile lui Dumnezeu duc la lucruri neasteptate, unele nedorite. Cea mai mare proba a ascultarii si predarii noastre este faptul ca acceptam situatia si rezultatele in care ajungem. Nu este usor sa accepti. „Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, aceasta este voia lui Dumnezeu pentru voi”.

Iosif si Maria sunt singurele persoane care L-au invatat ceva pe Domnul Isus. Cel care le-a randuit mersul la toate a invatat sa mearga de la parintii  lui. Cel care stie graiul tuturor a invatat sa vorbeasca de la Iosif si Maria. Cel care  a facut toate lucrurile a invatat tamplarie de la Iosif. Cel care a imbracat lumea in straiele ei a invatat sa se imbrace de la maria. Va puteti imagina reintalnirea lor in slava? Oare Christos le-aspus: „Multumesc frumos pentru lucrurile pe care le-am invatat de la voi”? Pana si intelepciunea pe care au avut-o ca sa-L invete venea de la … El!

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s