Pasi in cunoasterea lui Isus

Ioan 9: 1- 41

Introducere: Intreaga intimplare este o ilustratie a declaratieie Domnului Isus din versetul 5: „Cat sunt in lume, sunt Lumina lumii”. De fapt, aceasta declaratie a debutat in Ioan 8:12-19. Pe fondul acestei declaratii contestate, Domnul Isus intilneste un orb din nastere si-l vindeca. Asistam la o situatie paradoxala: Domnul Isus vindeca un orb pentru a scoate in evidenta orbirea spirituala in care se aflau Fariseii vremii (Unii din Farisei care erau linga El, cind au auzit aceste vorbe, I-au zis: „Doar n-am fi si noi orbi!” „Daca ati fi orbi”, le-a raspuns Isus, „n-ati avea pacat; dar acum ziceti: „Vedem”. Tocmai de aceea, pacatul vostru ramine”. a si vindecarea, mintuirea orbului nu s-a produs dintr-o data. Asistam la un proces al cresterii in cunostinta. Iata treptele lui:

I. Omul Isus
Asa Il cunoaste la inceput orbul pe Domnul: „Omul acela, caruia I se zice Isus, a facut tina, …” (9:11).

II. Proorocul Isus
In urma cercetarii orbului de catre Farisei, asistam la o a doua declaratie: „Iarasi au intrebat pe orb: „Tu ce zici despre El, in privinta faptului ca ti-a deschis ochii?” „Este un prooroc”, le-a raspuns el.” (9:17).

III. Isus – trimisul lui Dumnezeu
De fapt asa se numea si scaldatoarea la care l-a trimis Domnul pe orb ca sa se spele de tina de pe ochi. Infruntarea din sinagoga culmineaza cu aceasta declaratie curajoasa a orbului: „De cind este lumea nu s-a auzit sa fi deschis cineva ochii unui orb din nastere. Daca omul acesta n-ar veni de la Dumnezeu, n-ar putea face nimic” (9:32-33).

IV. Fiul lui Dumnezeu
Toate declaratiile de mai sus sunt incomplete. Nu este de mirare ca Domnul Isus l-a cautat pe orb si la ajutat sa nu se opreasca la jumatatea drumului. Numai cine Il cunoaste pe Isus ca Fiul al lui Dumnezeu poate capata mintuirea. „Crezi tu in Fiul lui Dumnezeu?” …
„Cred, Doamne”, I-a zis el; si I s-a inchinat (9:35, 38).

Incheiere: Ce crezi tu despre Isus? Nu te opri la jumatatea drumului. Chiar daca vei avea de suferit batjocura celorlalti sau „darea afara din sinagoga”, mergi pina la capat si primeste mintuirea oferita de Fiul lui Dumnezeu. „Eu am venit in lume pentru ca cei ce nu vad, sa vada” (9:39).

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s