Certitudinea crestina

Text: 1 Corinteni 15:1-11

Introducere: Am fost la Corint. Am studiat filosofia si religia grecilor. Totul se baza pe „speculatii” teoretice. Aveau un munte, Olimp, pe care sespunea ca ar locui zeii, dar nimeni nu se ducea sus ca sa se convinga. Preferau sa „speculeze” existenta lor. „Si cedaca mergem si nu-i vedem? Poate ca s-u facut nevazuti pentru noi. Asta nu inseamna ca nu exista!”

In contextul acestei culturi, apostolul Pavel vine sa predice Evanghelia crestina. In capitolul 15, el isi avertizeaza ucenicii: „Nu faceti si din crestinism o „religie speculativa”, ea este o religie a faptelor, a certitudinii. N-o modificati, tineti-o asa cum v-am propovaduit-o eu. In text, Pavel mentioneaza trei confirmari care pot aduce certitudinea faptica despre lucrarea lui Christos. Grecia a „renascut” astazi in societatea speculativa numita „post-modernism”. Tu cauta-ti adevarul tau, el mi-l caut pe al meu … nu exista un adevar general valabil pentru toti, nu exista posibilitatea certitudinii …” Iata de ce mesajul lui Pavel catre corinteni este foarte necesar si astazi.

I. Marturia profetiilor – 1 Cor. 15:3-4
„dupa Scripturi”, aduce in instanta marturia Vechiului Testament. Numai Dumnezeu putea descrie „inainte de fapte”, amanuntele vietii lui Christos. Pana si „trasul la sorti pentru hainele Lui”, si „intrarea calare pe un magarus” si „asezarea trupului mort intr-un mormant care nu era al Lui”, etc. Aceste sunt documente care pot fi studiate de oricine. Sunt „fapte” care aduc certitudinea.

II. Marturia ucenicilor – 1 Cor. 15:4-7
La vremea cand scria Pavel, oricine putea sa mearga in israel si sa discute cu cei care „au vazut, au auzit, au pipait” (1 Ioan 1). Marturia ucenicilor este Noul Testament. Ce impresionanta trebuie sa fi fost intamplarea cu cei 500 adunati la o lalta! Isus s-a aratat timp de 40 de zile. Mai intai ucenicilor. Apoi, ucebnicii au spus la altii si altii au spus la altii … Veneau sa stea ciorchine laolata in speranta ca „va veni” si El … a venit la ei ca sa-i invete lucruri privitoare la „imparatia lui Dumnezeu” (Fapte 1).

III. Marturia intalnirii personale – 1 Cor. 15:8-11
Dupa cele 40 de zile de „aratari”, Domnul Isus s-a inaltat la cer. Ce pacat, puteau zice acum grecii, pentru noi credinta nu se poate baza pe o intalnire personala cu Christos ca atunci. Trebuie sa ramana o chestie „speculativa”. Nu! Se grabeste sa spuna Pavel. Christos continua sa se arate si dupa inaltarea Lui la cver. Mi s-a aratat si mie. Fiecare dintre voi trebuie sa aveti o astfel de intalnire personala cu Christos. Fara ea, nu puteti ajunge la Dumnezeu.

Incheiere: Pentru ce li s-a aratat Christos? Printre altele si pentru a-i transforma in „martori ai invierii Lui” (Fapte 2:32, 36). Suntem noi martori ai acestei certitudinii?

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s