Drapelul dragostei

(Cristi Rata)

Cantarea Cantarilor 2:4 „El m-a dus in casa de ospat si dragostea era steagul fluturat peste mine”

Intro: Canterea cantarilor este chiar asa … cea mai frumoasa cantare. Motivul este in tema aleasa: dragostea. Nimic nu este mai frumos ca dragostea!

Cei care au comentat aceasta carte a Bibliei au observat o ciudatenie a ei: nu are inceput si nu are sfarsit (ca si dragostea!); incepe pe la mijloc si se termina la fel.  „Sa ma sarute ce sarutarile gurii lui” (1:1) … nu poate fi un inceput. O asemenea expresie implica ceva care s-a petrecut mai inainte. ”  „Vino repede iubitule ” (6:14) … asteapta si anticipeaza ceva dincolo de finalul cartii …

Este o poema a dragostei care isi atinge punctul culminant in ultimul capitol: „Pune-ma ca o pecete pe inima ta … caci dragostea este tare ca moartea” (6:6).

Pentru nunta de astazi, am ales versetul din 2:4. El ne aseaza inainte incununarea ceremoniei de nunta, cand mirii intra in odaia de ospat si se vor bucura unul de celalalt.

Comentatorii au fost perplexi in fata expresiei „steagul fluturat peste mine” si s-au gandit ca o traducere mai buna ar fi fost „intentiile lui sunt pline de dragoste pentru mine”. Textul nu trebuie insa retradus, ci reinteles.

In societatea vremii, steagul reprezenta un putenic simbol. El vorbea despre „identitate”, o chemare si „intentii”, despre locul adunarii si autoritatea care calauzeste in  lupta.

Daca le veti lua rand pe rand, veti vedea ca steagul fluturat deasupra sotiei este datoria si privilegiul sotului in viata de familie. El (barbatul) da tonul si stabileste natura camunului pe care-l inteleiaza.

Va urez sa ramaneti in Cantarea Cantarilor toata viata voastra.

Barcklay vedea in dragostea descrisa aici, iubirea manifestata de Domnul isus fata de Biserica si fata de fiecare credincios in parte. La urma urmei, El ne-a demonstrat ca „dragostea este mai tare ca moartea”, venind sa moara din dragoste pentru fiecare dintre cei care suntem de fata. Bine ar fi sa intelegem lucrul acesta, sa gistam din dragostea Lui si sa ramanem in ea toate zilele vietii noastre, pana ce El ne va lua ca Mireasa la marea nunta care se pregateste in cer.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s