Cum raspunzi la schimbare?

Matei 1:18-21

Care este reactia ta la „schimbare”?

Introducere: Ce-aisimti ddaca ti-as spune ca trebuie sa treci printr-o schimbare, caceva trebuie sa se schimbe in viata ta? Dar daca ti-as spune ca tu insuti trebuie sa te schimbi?
Reaactia tad a pe fata cateva lucruri:

1.    Da pe fata varsta ta biologica

Tineretea este varsta schimbarilor, batranetea este varsta anchilozarilor si a fricii de schimbare.
La tinerete, lipsa de schimbare duce la …plictiseala. Tinerii anticipeaza schimbarea, ea afce parte di prcesul lor de crestere. De exemplu, ei trec foarte repede de la un joc la altul, de la un computer la altul, de la un stil musical la altul, de la o moda la alta …
La batranete, se spune ca nu poti sa inveti un cvaine batran sa faca trucuri noi.
Reatia ta la eventualitatea unei schibari da pe fata cat de tanar mai esti la inima.

2.    Da pe fata capacitatea ta de progress.
Nu exista progres fara schimbare! Unii ar vrea sa progreseze, darn u sunt gata sa faca nimic „altfel”. Asa ceva nu se poate. Se spune ca satul romanesc este condamnat sau la schimbare sau la disparitie. Pe de alta parte, romanii ar vrea sa intre in Europa, darn u sunt gata sa schimbe nimic in felul lor de trai.
Noi am venit in America de multi ani de zile si (sic!) ne tot miram de incapacitatea americanilor pentru progress; ei nu pot sa invete limba romana, nu vor sa accepte obiceiurile noastre si nici nu vor sa se imbrace asa cum ne imbracam noi, romanii.
Reactia ta la schimbare da pe fata capacitatea ta de progress.

3.    Da pe fata cat de usor poti fi mantuit.
Nu toate schimbarile sunt neaparat si schimbari bune. Un mar cazut din pom trece si el peste cateva zile prin schimbari, dar nimeni nu mai doreste sa-l manance. Spunem ca s-a stricat. Trebuie sa vedem cui iI dam voie sa ne schimbe, sa ne infuenteze. Din punct de vedere spiritual, reactia ta la schimbare da pe fata atitudnea ta fata de Dumnezeu si capacitatea ta de a te lasa mantuit de El.
Unii oameni se tem sa vina la biserica pentru ca s-ar putea sau ar trebi sa se schimbe. Ei nu vor sa-L lase pe Dumneeu sa-I schimbe. Oricine altcineva are dreptul sa-I influenteze si sa-I schimbe numai Dumnezeu nu.

Daca ne uitam bine in jur vedem ca lumea intreaga sufere si ca avem nevoie de schimbari in bine. Avem probleme sociale, rasiale si mai ales probleme morale. Familiile noastre sifere din cauza unor oiceiuri rele pe care ar trebui sa ni le schimbam. Daca ne uita sinveri in oglinda dimineata, nu dam seama ca ar fi necesare niste schimbari chiar si in viata noastra. Ne temem insa de schimbarile pe care ni le-ar putea produce intalnirea oastra cu Dumnezeu.

Ati auzit si ati intalnit probabil oameni care se lasa schimbati de nevestele lor. O femeie poate sa faca un om sau un neom din barbatul ei.

Sunt parinti pe care-I joaca copiii lor ca pe degete. Oamsnii cauta sa fie mereu la moda. Ei se lasa schimbati de societatea din jur, de scoala la care merg, de prietenii pe care-I au. Unii se tot uita la Hollywood si se schimba dupa tonul pe care-l dau prostituatele si homosexualii de acolo. Toti acestia au vois sa-I schimbe. Numai Dumnezeu atotputernicul, Creatorul lor nu are dreptul acesta.

Uitati-va in textul din Matei 1:12-14 si vedeti-l pe Iosif, priviti-o pe Maria. Si ei au fost oameni ca si voi, au avut planurile lor si sentimentele lor. Cand a vebnit insa Dumnezeu in viata lor, cand s-au intalnit cu El si cand i-au auzit glasul, amandoi au acceptata sa se schimbe dupa cum a dorit Creatorul lor. De dpua mii de ani se vorbeste de Iosif si Maria pentru ca s-au lasat schimbati din cauza lui Isus Christos. Iosif n-a mai fost omul dinainte si nici Maria n-a mai fost cea dinainte. Ei i-au dat voie lui Dumnezeu sa-I schimbe pe ei, gandurile lor si planurile lor.

Betleemul ca oras ar fi ramas un satuc sarac, un targ prafuit uitat de lume. De ce se vorbeste insa astazi despre el? Pentru ca a fost schimbat de aparitia Domnului Isus in el. Cetatea Ierusalim s-a schimbat pentru ca a intrat Domnul Isus in ea. Astazi, toate capitalele lumii nu pot rezolva problema Ierusalimuli, pentru ca ea nu poate fi rezolvata decat de Isus Christos. Astazi linistea tuturor capitalelor lumii depinde de linistea Ierusalimului pentru ca destinul acestei cetati este strans legat de destinul viitor al lui Isus Christos.

Creatorul universului, asemenea unui ceasornicar desavarsit vrea sa intre in viata ta si sa te repare, sa te regleze ca sa poti functiona la maximul capacitatilor tale. El a facut ub la desavarsit pentru viata ta mai inainte ca tu sa te fi nascut. De fapt, esti pus la cale mai inainte de vesnicie. Daca nu esti fericit astazi este pentru ca nu esti aliniat cdestinul pe care ti l-a prescris Dumnezeu.

Cum vei reactiona tu astazi la cuvantul „schimbare”?
Din reactia ta se vede cat de batran esti, cata capacitate de progress ai, dar mai ales cat de intelept esti in problema relatiei tale cu Dumnezeu. De ea depinde unde iti vei petrece vesnicia. Dumnezeu sa tea jute sa alegi bine.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s