Ii vei pune numele Isus

Mat. 1:21

Introducere: Numele ales de Dumnezeu pentru Fiul sau n-a fost un nume unic. Oricat pare de neasteptat, in generatia aceea, numele Isus era unul din cele mai comune nume date copiilor. El era ca o urare din vremuri grele, aducandu-le evreilor aminte de doua personalitati mari din istoria lor: o capetenie de seama si un mare preot.

I. O capetenie de seama
Capitolul 13 din cartea Numeri ni-l prezinta pe tanarul Hosea, fiul lui Nun ca pe una din cele doisprezece iscoade, Mai tarziu, dupa ce l-a luat pe langa el ca ucenic, Moise i-a schimbat numele (Num. 13:16) in Iosus (Iashua). Hosea inseamna izbavire, Iosus inseamna Iehova da izbavirea. Probabil ca Moise i-a schimbat numele din cauza ca Hosea a aratat credinta in Iehova in controversa iscata de raportul iscoadelor intoarse din Canaan.

Si-a indeplinit acest Iosua misiunea? Numai in parte. Falimentul lui n-a fost din cauza lui sau a lui Dumnezeu, ci din cauza pacatelor poporului pornit la rau. Spre sfarsitul vietii, Iosua isi marturiseste esecul, strangandu-si langa ei familia: „Cat despre mine, eu si casa mea vom sluji Domnului …”
Autorul epistolei catre evrei ne spune ca Iosua n-a reusit sa le dea „oduhna” promisa de Dumnezeu (Evrei 3:7 – 4:8).

II. Un mare preot pacatos
Cea de a doua mare pesrsonalitate istorica cu numele de Iosua a fost primul „Mare preot” de dupa captivitatea Babiloneana (Zaharia 3:1-8).
Scena ni-l prezinta pe Satan invinuindu-l de necuratie inaintea lui Dumnezeu. Un preot care nu-si putea implini misiunea de mijlocitor pentru ca era imbracat cu haine murdare. Interventia ingerului Domnului (Christos inainte de intrupare) rezolva situatia.

Intelegeti acum semnificatia din mesajul ingerului in Matei 1:21? „ii vei pune numele Isus (Ioshua) pentru ca El va fi adevaratul Ioshua,  care va mantui pe poporul Lui de pacatele sale”!
Isus este capetenia de care avem nevoie ca sa ajungem in odihna de sus! Isus este Marele Preot care ne trebuieste pentru mijlocirea necesara iertarii de pacate!

III. Un Mare preot …imparat?
Una din cele mai perplexe situatii prin care poate trece un mare preot ne este redata in Zaharia 6. Dupa vedenia despre pedepsirea Neamurilor urmeaza o ilustratie care anticipeaza domnia mesianica. Patru oameni evlaviosi vin din babilon cu un dar de aur si argint pentru marele Preot, Iosua. Zaharia ii transmite sa ia acest au r si s afaca din el o … coroana. Nu-i de mirare ca Iosua ezita. Ultima data cand cineva a incercat sa fie si imparat si preot s-a lasat cu … lepra. Dumnezeu ii spune insa ca va fi doar un gest simbolic care anunta venirea unei alte persoane, Odrasla, care va implini amandoua oficii. Zaharia ii spune sa ia apoi aceasta coroana si sa fie pastrata in templu, ca un anunt profetic.
Everii de astazi rad de Biserica si spun: „Ce buna-vestire? Voi traiti o buna-pacaleala? Daca Isus al vostru ar fi fost Mesia, El ar fi luat intr-adevar in stapanire tronul tatalui sau David. Noi, evreii, il asteptam si astazi pe acel Mesia. Al vostru a fost un impostor. ce stim noi si nu stiu ei este ca, deocamdata, Isus este Mare preot. La prima Lui venire a facut curatirea de pacate si s-a dus la dreapta Tatalui sa mijloceasca pentru noi. La cea de a doua venire a Sa, Isus va fi si imparat. Atunci si evreii il vor primi si-L vor plange amarnic pentru ca s-au inselat prima data.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s