Inexprimabilul mister

(Daniel Sarlea)

Filipeni 2:6-8

Introducere: Exista lucruri de inteles si lucruri de neinteles, lucruri posibile si lucruri imposibile, lucruri usor de exprimat si lucruri inexprimabine. Textul acesta, ca si evenimentul nasterii ne pune inainte perspectiva lucrurilor de neinteles, inexpribabile, de neinchipuit.

I. Creatorul s-a intrupat in creatura.
In lumea noastra si in experienta de fiecare zi, un lucru mic incape intr-un lucru mare, dar un lucru mare nu poate fi pus intr-un lucru mic. Expresia merge in cuvinte, dar este de nexeplicat in dinamica ei.

II. Viata universului a venit sa moara.
Toate lucrurile au fost facute prin El si toate lucrurile se tin prin El. El este viata cu V mare. Cum a venit aceasta viata ca sa moara este un mister pe care nu-l vom putea pricepe de aceasta parte a curcubeului.

III. Neprihanirea a venit sa se faca pacat.
Este o expresie care cuprinde cuvinte din dictionar, cuvinte folosite de noi in convorbiri si predici, dar realitatea lor este imposibil de patruns sau de explicat.
Inaintea lui Dumnezeu, pacatul este ars si nimicit intr-o clipita. Cum va putea neprihanirea, sfintirea divina sa „se faca pacat” pentru noi? Cum s-a putut asa ceva? Adevarul este inimaginabil si inexprimabil.

IV. Dragostea a venit sa moara pentru dusmanie.
El avenit, pe cand eram inca vrajmasi, ca sa ne iubeasca pana la capat. Cum poate dragostea sa imbratiseze ura? Lumea are un fel de alergie la Dumnezeu. Nu ne place nici macar gandul ca El ar putea exista! Suntem ucigasi de Dumnezeu in fiecare zi in gandurile si atitudinile noastre. Si totusi, El a venit la noi …

Cum sa intelegi asta?

Incheiere: Probabil ca singura explicatie a acestor paradoxuri este semnificatia celui din urma. Totul trebuie tradus in terminologia iubirii. Stiti de ce? Pentru ca si ea, dragostea este un lucru imposibil de explicat si de inteles. in fata iubirii, in fata gandului ca El a venit la mine pentru ca ma iubeste chiar daca eu il urasc si nu-l vreau, mintea ingenuncheaza, inima se inmoaie si nu mai am nevoie de nici o explicatie. Iau totul asa cum imi spune El. Am incredere in El. Dragostea Lui ma cucereste si accept prin credinta ca, desi nu inteleg, El are dreptate, are raspunsuri bune la toate aceste taine si intr-o zi … mi le va spune.

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s