Oameni care au ratat Craciunul

Text: Luca 2:1-20

Introd. – Lumea nu s-a schimbat prea mult in ultimii 2000 de ani. Fata de Dumnezeu si Christos, oamenii au cam aceleasi atitudini.
La o privire mai atenta, cei de atunci s-au impartit in trei categorii:
– oameni care au ratat primul Craciun
– oameni ca5re iaproape” ca au ratat primul Craciun
– oameni care au sarbatorit la primul Craciun

Astazi, Craciunul este o sarbatoare a pacii, a afacerilor si a religiozitatii. Asa a fost si atunci.

I.    Cei care au ratat Craciunul
L-as trece in aceasta categorie pe Cezar August, imparatul Romei imperiale. Textul ne spune ca toata miscarea oamenilor spre locurile lor natale a fost provocata de un decret dat de Cezar August. Imperiul dorea sa-si organizeze supusii si sa-si inventarieze provinciile. Idealul imperial era IPAX ROMANA”, o pace care sa se intinda pe toata fata pamantului. Era iun anumit del de pace” bazat pe ordine, disciplina si supunere sub sandaua asupritoare a Romei.

Preocupat de Pacea Romana, Cezar August nici n-a bagat de seama ca intr-un colt neinsemnat al imperiului sau S-a nascut IPrintul Pacii”. Dumnezue a stiut insa sa se foloseasca de Cezar pentru implinirea planurilor Sale de pace vesnica.

II.    Cei care erau cat pe ce sa rateze Craciunul.
I-as pune in aceasta categorie si pe hangiul care L-a gazduit pe Iosif si maria in grajdul sau. Pentru el, evenimentul (recensamantul lui Cezar) era o pricina de iafacere banoasa”. Ca o fericita excep[tie, afacerile Cezarului roman coincideau cu afacerile unui biet hangiu evreu de la tara! Hanul lui era intesat cu calatori si afacerile mergeau struna!  Imi place sa cred ca vestea pe care a aflat-o a doua zi de la pastorii care-i vizitasera musafirii din grajd, l-au facut pe Hangiu nu numai sa afle, dar sa se si gandeasca profund la cele ce tocmai se intamplasera.

III.    Cei care au sarbatorit Craciunul.
In noaptea rece de afara, niste pastori stateau treji si faceau de paza in jurul turmei lor. Ce cauta insa o turma de oi pe dealurile obisnuite cu lanuri de grau ale Betleemului ? Comentatorii cred ca proximitatea Ierusalimului i-a facut pe pastori sa se plaseze temporar acolo pentru a-si vinde oile celor ce trebuiau sa aduca jertfe la una din ceremoniile religioase ale anului. Pastorii erau probabil acolo ca sa inlesneasca o practica religioasa. Ei facilitatu implinirea unor ceremoniale religioase.

Unor astfel de oamneni li s-au aratat ingerii ca sa le atraga privirea de la ceremoniile Templului la Dumnezeul din grajd. Profetiile jertfelor aveau sa se implineasca in pruncul venit sa fie Mielul care ridica pacatul lumii.

Incheiere: Fara nici o indoiala, si astazi Craciunul este o sarbatoare a pacii, a afacerilor si a religiei. Si astazi insa oamenii se pot insela si pot trece pe alaturi de Isus Christos.
Craciunul este  mai mult decat o sarbatoare a pacii iasa cum o da lumea”! El este vestea unei paci eterne care intrece orice pricepere si pe care n-o poti primi decat daca te-ai intalnit in mod personal cu cel care este motivul Craciunului, pruncul Isus.
Craciunul este o sarbatoare a afacerilor. Nu a afacerilor lumii si aCezarilor sau hangiilor ei, ci a afacerilor lui Dumnezeu. Creatorul si-a trimis Fiul in lume pentru a iface lucrarea tatalui Sau”. Aceasta este cea mai mare si mai importanta din toate afacerile care se fac sub soare! Hangiul a aflat aceasta. Tu cum stai?
Craciunuol este si o sarbatoare a religiei. Milionare de oameni merg la biserici si stau pe langa altarele procesiunilor simbolice. Cati dintre acestia insaau fost si la ieslea Betleemului ? Fara Isus Christos, Craciunul este go,l si sec pe dinauntru. Au trebuit sa vina ingerii din cer ca sa ne spuna aceasta. Mantuitorul lumii si mantuirea lumii nu sta in templu, ci este mult mai aproape si mai accesibil decat am putea crede.

Textul ne mai spue ceva. Bucuria pastorilor si viata pruncului nu s-a sfarsit in ziua de4 Craciun. Ele au continuar si a doua zi, si a treia zi, si a patra zi, contaminand alti oameni si altii oameni si alti oameni …
Isus Christos nu este ca podoabele de Craciun care se dau jos si se pun intr-o cutie pana la anul viitor. El trebuie sa ramana cu noi in toate celelalte zile ale anului. Doamne fi cu noi! Emanuel!

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s