Christosul profetului Balaam

Numeri 24:15-18
Este perioada “adventului” dinainte de Christmas. Dati-mi voie sa o iau si eu de departe si sa va pregatesc pentru marele praznic cu o meditatie despre un am care l-a vestit pe Mesia cu foarte multa vreme inainte ca El să apară pe scena istoriei, în Israel.
„Îl văd, dar nu acum,
Îl privesc, dar nu de aproepe.
O stea răsare din Iacov,
Un toiag de cărmuire se ridică din Israel.
El străpunge laturile Moabului
Și prăpădește pe toți copiiii lui Set.
Se face stăpân peste Edom
Se afce stăpân pe Seir, vrăjmașii lui.
Israel face fapte mari“
(Numeri 24:15-18)
Balaam este un proret problematic, cu o origine neclară și cu un sfărșit nenorocit.
El ilustrează „revelația reziduală” pe care a lăsat-o Dumnezeu în popoarele dinafara „poporului ales“, o sursă de comunicare cu Dumnezeu pentru oamenii din afara descendenților lui Avraam. Din acest punct de vedere, Balaam este un exponent al grijii prin care Dumnezeu “nu s-a lăsat fără mărturie“ niciodată și nicăieri pe fața pământului. El trebuie așezat în galeria martorilor alături de Iov și cei patru prieteni ai lui, de Ietro, de Melhisedec și robabil încă mulți alții.
Balaam ne spune care este metoda de accesare a revelației divine. Terminologia mărturiei lui este ciudată pentru cititorul contemporan, dar suficient de clară pentru cei cu bunăvoințăȘ
„Așa zice Balaam, fiul lui Beor,
Așa zice cel care are ochii deschiși,
Așa zice cel ce aude cuvintele lui Dumnezeu
Cel ce cunoaște planurile Celui Prea Înalt,
cel ce vede vedenia celu Atotputernic,
Cel ce cade cu faîa la pământ
Și ai cărui ochi sunt deschiși“
(Numeri 24:15-16).
Accesarea revelației nu este posibilă cu ochii biologici și nici aceluia care stă se,eț cu fruntea sfidătoare înaintea lui Dumnezeu. Ea se descoperă doar acelui care „cade cu fața la pământ“, smerindu-se înintea Creatorului Prea Înalt. Printr-o exprimare paradoxală, Balaam ne spune că cel care privețte cu ochii deschiși smerit din poziția unui prăbuțit cu fața la pământ vede mult mai mult și mai departe decât cel care privește doar curios spre cer sau spre linia orizontului. Calea cunoașteri de Dumnezeu este calea smereniei și a supuneri depline. Numai cei care il vor urma pe Balaam pe această cale or putea pătrunde adâncimile și înalțimile revelației mărturiei lui despre Mesia.
La drum deci!
Există cinci informații pe care ni le dă Balaam despre Mesia:
Este o persoană
Era pe atunci încă departe în timp și spațiu
Este ceva cosmic venit între oameni
Este cineva destinat să domnească
Este protecție în calea blestemelor
I. Este o persoana – „Il vad, … il privesc …“ v.17
„Il vad“ … Balaam ne vorbeste depre un individ real, o persoana care exista si poate fi privita. S-ar putea sa nu vi se para un lucru important. Totusi … In preajma sfarsitului mileniului doi, la New York a activat un foarte renumit rabin depsre care o maje majoritate a ordodocsilor evrei creau ca este Mesia. Cand s-a imbolnavit si a murit, ucenicii lui au sustinul sus si tare ca nu se paote ca acesta sa fie finalul. Mesia acesta va … invia, va veni inapoi.
Ca o reactie la aceasta mare tulburare in miscarea evreilor, mai multi rabini de frumte s-au adunat, au discutat si au dat un edict care spune:
„Pentru ca in ultima vreme s-a latit invatatura ca Mesia trebuie sa fie un om care sa traiasca, sa moara si apoi sa invieze ca sa vina inapoi, noi comunicam urmatoarele: Tot Talmudul si toti marii rabini ai istoriei sunt clari in aceasta privinta. Mesia nu este o persoana, un om din istorie, ci o miscare, un ideal, un vant de trezre spirituala care-i aduce pe evrei mai aproape de Dumnezeul lor.“
Oamenii din multe alte reigii, ba pana si ateii, au aceeasi parere despre Isus Christos. El n-a fost Mesia decat in masura in care a imbracat aceasta haina a unor idealuri universal valabile ale omenirii. Mesia nu este o persoana, ci o idee frumoasa. Ca si Fat Frumos, mesia nu exista …
II. Era pe atunci încă departe în timp și spațiu -„…  dar nu acum  … de departe …“ v. 17
Revelația lui Balaam este încă neclară. Există un progres al revelației, de aceeavorbim despre o revelație progresivă a lui mesia. În Gen 3Ș16, el a fost numit „sămânța femeii“, Moise îl numește „un prooroc ca mine“, etc. Ăn celelalte cărți ale Bibliei, mesia va fi descris din ce în ce mai precisș ni se va comunica felul în care se va naște, locul în care se va naște. Ni se vor da amănunte despre viața și lucrarea Saș ni se va spune despre moartea și învierea Sa, etc. …
Intr-un fel, si noi suntem in situatia lui Balaam. Privim ca intr-o oglinda in chip intunecos, cunoastem in parte si asteptam clipa cand Il vom vedea fata in fata.
III. Este ceva cosmic venit între oameni – „o stea răsare din Iacov“
Locul stelelor este … pe cer, in cosmosul creației divine. Expresia lui balaam indică apariția unui personaj stelar în linia descendenților lui Iacov! Expresia lui Balaam poate fi pusă alături de una din Noul testament: „ne-a cercetat Luceafărul care răsare din înălțime“ ( ). Si aceasta conține un paradox. Luceafărul răsare deobicei la orizont, nu din înășțime … Cu Isus Christos a fost o excepție!
IV. Este cineva destinat să domnească – „un toiag de domnie se ridică din Israel„
Acest „sceptru“ ne comunică legătura inseparabilă dintre Isus_Mesia și Împărăția lui Dumnezeu. Înaintea lui Pilat, Isus avea să declare: „Da, eu sunt Împărat. Tocmai pentru aceasta am venit în lume“ (Ioan ).
Balaam enumeră națiunile pe care le va distruge Mesia. De fapt, niciuna din națiunile pământului nu va putea să-I stea împotrivă.
V. Este protecție în calea bestemelor
Textul este un apendice nesolicitat și neplătit la cuvântările lui Balaam. Balac il chemase să blesteme, iar el a binecuvăntat de trei ori.
Neamul în care se va întrupa Mesia nu poate fi belstemat. Nici un blestem „nu prosperă“ asupra lui Israel.
Astazi se cheltuiesc miliarde de dolari în idustria vrăjitorilor care caută să manipuleze forțele nevăzute ale cosmului. Ziarele ne spun că USA au folosit mijloace paranormale în războaiele din Orient. Rusia este unoscută ca folosind astfel de persoane cu capacități paranormale. Nu râdeți de Balaam. urmașii lu sunt astăzi pretutindeni cu noi.
Mama mea a fost, in tinerete, la o ghicitoare. Era împreună cu un grup de prietene care doreau să afle c cine se vor mărita. Mama mea se convertise de curând și nu era sigură că ce face ea este bine. După ce le-a ghicit celorlalte, vrăjitoarea i-a zis mamei mele: „Ție nu pot să-ți spun nimic. Este ceva special cu tine. ia-ți banii înapoi.“
Carolina Branzei intrase sub protecția lui Mesia!
Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s