Taxa pentru Isus

Ascuns într-un așezământ străvechi, un mesaj pentru evrei stă liniștit, așteptându-și vremea înțelegerii depline. Israelul de azi, orb, alunecat din planul mesianic și lepădat temporar de Dumnezeul harului, nu vede mesajele despre Isus-Mesia din Scripturile Sfinte. Trist, uneori nu le vedem nici noi, creștinii sinceri căutători.

Răscumpărarea întâiului născut
Părinții pruncului Isus l-au prezentat la Templu, „când s-au împlinit zilele pentru curățirea lor, după Legea lui Moise“ (Luca 2:21-24).  Ce s-ar fi întâmplat dacă n-o făceau? Pruncul ar fi intrat sub incidența pedepsei divine și ar fi fost lovit cu moartea.

Originea obiceiului
Cea din urmă plagă trimisă de Dumnezeu asupra Egiptenilor, cea mai grozavă dintre toate a fost uciderea „întâilor născuți“ (Exod 11:5, 12:12, 29-31). În fiecare casă a egiptenilor a fost cineva mort în noaptea aceea (Exod 12:30). Fie ca avea doar câteva zile, doar câteva luni, un an, unsprezece ani, 44 de ani sau 89 de ani, cel care fusese „întâiul născut“ în familia părinților lui fusese lovit cu moartea.

Instaurarea obiceiului
Dumnezeu le-a poruncit evreilor să instaureze un obicei obligatoriu prin care să perpetueze amintirea morții întâilor născuți (Exod 13:11-16). Amănuntele lui sunt stabilite în codul preoțesc (Lev. 12:1-8).

Semnificația obiceiului
De ce a hotărât Dumnezeu să le omoare egiptenilor tocmai întâiul născut? Care a fost rațiunea din spatele acestei plăgi?
Întâiul născut reprezenta „speranța de viață“, semnul că un cuplu nu era sterp, bucuria propășirii viitoare a neamului. Un întâi născut era un mugure primăvăratec care anunța belșugul recoltei viitoare

Întăiul născut mai semnifica și altceva însă, iar această semnificație ascunsă de evreii orbi de astăzi este vestirea Marii Răscumpărări, nu din robia Egiptului, ci din robia păcatului. Ea nu se va putea face prin nici o o altă „plagă“, prin nici o altă cale, prin nici o altă plată („Căci nu cu aur sau cu argint ați fost răscumpărați din felul vostru deșert de viețuire …“).

Uciderea întâiului născut era un mesaj și o echivalență. Prin gestul acela, Dumnezeu le comunica oamenilor că este drept ca ei toți să-I dea întâiul născut Lui pentru că și El și-a dat Întâiul născut pentru ei! Schimb la schimb. Fiu pentru Fiu. Mesajul acesta trebuia stabilit pe vecie. De aceea și obiceiul răscumpărării întâiului născut a fost instituit în fiecare familie, în fiecare gospodărie, fără nici o excepție. Era „taxa pentru Isus“, Evanghelia ascunsă într-un obicei simbolic!

Evreii evlavioși l-au făcut de-a lungul veacurilor și-l fac și astăzi. Părinții lui Isus l-au făcut și ei. Plata prescrisă pentru răscumpărare a întâiului născut  a fost … „un miel“ (Lev. 12:8). Cine are sensibilitate duhovnicească și pricepere citește repede mesajul secundar (un miel pentru răscumpărare … mielul care ridică păcatul lumii … etc.). Pentru cei ce nu puteau aduce mielul, exista dispensa celor două turturele. Câtă poezie și cât mesaj și în această substituire ?!

Paradoxal, singurul copil întâi născut pentru care n-ar fi trebuit să se facă răscumpărarea a fost … pruncul Isus! Ca Fiu al Tatălui, El n-ar fi trebuit nici să fie boteazat de Ioan cu botezul pocăinței (Mat. 3:13-17) și nici să plătească „taxa pentru Templu“ (Matei 17:12-27). A făcut-o însă „ca să nu-i facă să păcătuiască“. La fel s-a întâmplat și cu Iosif și Maria. Providența divină i-a dus la Templu ca să „împlinească ceea ce trebuia împlinit și Scriptura să se … împlinească!

Prin împlinirea acestei Evanghelii a răscumpărării suntem și noi astăzi salvați pe vecie. Slavă lui Dumnezeu în locurile preaînalte!

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s