E bine singur. Totuși …

Posted on 11 ianuarie, 2011 by ambasadorul

1 Corinteni 7:1-11

Apostolul Pavel pledează pentru starea celibatară. Este opinia și sfatul apostolului, nu este poruncă. El crede că-i mai bine să rămâi singur. Regula generală rămâne: “nu este bine ca omul să fie singur”. Starea de singurătate nu-i nici “subspirituală” nici “supraspirituală”. Este doar o altă stare normală dacă o accepți ca fiind voia lui Dumnezeu pentru tine.

Dar, apostolul Pavel introduce căsătoria cu un “totuși”.

Căsătoria este o cetate ce te protejează de curvie. Unul din scopurile căsătoriei este evitarea curviei. Dacă hormonii te chinuie și nu ai liniște și simți că nu te mai poți înfrâna, este mult mai bine să te căsătorești. Aleargă cât mai repede în această cetate: căsnicia!

Căsătoria este o cetate ce te protejează de adulter. Celibatul nu trebuie practicat în căsătorie. Abstinența în acest domeniu intim este valabil doar la celibatari.

Actul intim în căsătorie este o unealtă cu care îți zidești căminul, nu o jucărie pentru care te cerți sau un mijloc de pedeapsă sau santaj sentimental. Neîmplinirea datoriei față de partenerul tău este un fel de a-l invita pe Satan să aducă ispită și păcat în căminul vostru.

Sunt trei condiții care fac posibil abstinența de la intimitate în căsătorie:

 1. prin bună învoială
 2. hotărârea unui timp pentru acestă perioadă
 3. pentru rugăciune și post.

Iată un paragraf din vestita carte “Viața intimă în căsnicia creștină” scrisă de soții dr. Ed & Gaye Wheat.

Piedici în calea intimității.

 1. Obiceiul de a critica. Multe cupluri ajung să se critice deschis unul pe altul în speranța îmbunătățirii comportamentului celuilalt și cad în obiceiul unei critici inconștiente – o pisălogeală constantă la scară mică, întrețesută în conversația lor zilnică. Ascultați-vă pe voi înșivă. O înfrânare față de critică și o înlocuire ale acestor cuvinte cu încurajare.
 2. Mânie și resentimente refulate. Indiferent cât de mascate sunt vor ucide intimitatea în căsnicie. Plictiseala mariajului este deseori masca sub care se ascund sentimente amare.
 3. Falimentul de a comunica. Comunicarea necesită o dragoste care ascultă dar și o disponibilitate de a fi vulnerabil.
 4. Prea mult televizor. Televizorul încurajează pasivitatea. Nu mai ai energia necesară pentru a dezvolta o relație intimă. Aceasta se poate transforma într-o hipnoză, încât să nu-ți mai dai seama cât de mult timp aloci televizorului. Deci trebuie să cântărim și să hotărâm ce priorități dorim să păstrăm: o viață petrecută pasiv cu ochii pironiți în ecran sau o relație intimă cu partenerul de căsătorie.

 

Publicitate

One response to “E bine singur. Totuși …

 1. “Casnicia este trei parti iubire si sapte parti iertarea pacatelor.”
  “Inainte de a te grabi sa-i critici sotiei defectele, adu-ti aminte ca tocmai ele au impiedicat-o pe sotia ta sa se casatoreasca cu un sot mai bun.”
  “Daca vrei sa fi tratat acasa ca un rege, trateaza-ti sotia ca pe o regina!”
  “Nu diferenta dintre cei doi doare, ci in-diferenta…”
  “Se pare ca vremea in care ne apreciem cel mai mult partenerul este inainte de casatorie si dupa funeralii.”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s