Lecţii de la roaba lui Naaman

(Petrică Vidu)

Textul din 2 Împăraţi 5

Cîteva lecţii de la roaba lui Naaman:

1. Există multe neamuri puternice şi unele cîştigă războaie împotriva altora. Dumnezeul poporului Israel rămîne un Dumnezeu mai puternic decît dumnezeii lui Naaman şi atunci cînd poporul Israel este biruit de sirieni.

2. Robia fizică nu presupune pierderea libertăţii spirituale. Înrobirea fetiţei nu i-a afectat acesteia credinţa în Dumnezeul părinţilor ei.

3. A fi rob şi înjosit nu aduce cu sine pierderea demnităţii, nobleţii sufleteşti, generozităţii. Roaba lui Naaman se gîndeşte la cel mai mare bine al stăpînului ei, înrobitorul. Şi toate acestea fără porunca Domnului Isus de a ne iubi vrăjmaşii.

4. Diferenţa de potenţial economic, social, politic, millitar între Naaman şi roaba sa a fost anulată de diferenţa de potenţial epistemic dintre roabă şi general. Roaba a cunoscut ceva şi pe cineva care a schimbat cursul vieţii lui Naaman cel puţin la fel de dramatic pe cît puterea militară i-a schimbat cursul vieţii acelei fetiţe din fiică liberă în roabă.

Dacă privim diferit, roaba este liberă şi Naaman este rob bolii. Robia exterioară şi libertatea la vedere sînt altfel atunci cînd ne uităm dinspre lăuntru spre afară. Roaba este cu totul puternică, iar Naaman slab şi demn de jale.

Diferenţa de potenţial epistemic este în cele mai multe cazuri cea care ne aduce adevărata libertate şi putere, mai ales cînd vorbim de puterea care vine de la Dumnezeu şi de cunoaşterea de Dumnezeu.

5. Soluţiile lui Dumnezeu pentru noi pot fi umilitoare, suprinzătoare, diferite decît ne-am fi aşteptat noi. Cufundarea în apele mîloase ale Iordanului a reprezentat o experienţă pedagogică, dar nu numai, i s-a vindecat trupul şi spiritul deopotrivă. A devenit un închinător al lui Iahve.

Testul său cel mare?Ascultarea…. Pocăinţa începe cu ascultarea, înfrîngerea voinţei şi orgoliului, apoi vine “schimbarea minţii”, metanoia.

Lui Naaman nu i s-a făcut doar carnea ca de copil, ci şi mintea i s-a mutat într-un alt loc.

6. Este interesant că, din moment ce profetul nu a acceptat darurile, Naaman a cerut permisiunea de a căra pămînt din Israel ca să se închine pe pămînt sfînt. Aici vine o problemă foarte interesantă a “locului potrivit pentru închinare”, a eutopiei. Naaman s-a simţit imediat distopic. Sufletul îi aparţine lui Iahve, dar el trebuie să se închine în templul lui Rimon. Trăieşte o schizoidie lăuntrică şi atunci îi cere profetului îngăduinţa de a se închina în locul nepotrivit Dumnezeului adevărat. Din punct de vedere tehnic este distopic, din punct de vedere lăuntric, sufletesc, este în faţa Dumnezeului potrivit. Mai interesant este că profetul acceptă acest soi de convertire: Du-te în pace! La fel ca propria-i roabă. Este nepotrivită în locul de roabă, pe dinăuntru este un adevărat pedagog, călăuză, ea, copila.

7. Aceste inversări de roluri sînt parte din istoria mîntuirii fiecăruia. Fiecăruia dintre noi Dumnezeu îi cere mutarea locului, schimbarea atitudinii, mutaţia sufletească.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s