Ghețsimaniul nostru cel de toate zilele

– “Isus a venit cu ei într-un loc… numit Ghetsimani” (Matei 26:36] 

Cuvântul Ghetsimani înseamnă “măsline zdrobite”. Şi din măsline zdrobite iese uleiul care vindecă, iluminează şi hrăneşte. Cu toţii avem Ghetsimani-ul nostru. Pentru a-l înţelege şi a-l accepta pe al tău, priveşte la noaptea pe care a petrecut-o Hristos înainte de a merge la cruce: “Isus a venit cu ei într-un loc îngrădit, numit Ghetsimani şi a zis ucenicilor: … “Sufletul Meu este cuprins de o întristare de moarte; rămâneţi aici, şi vegheaţi împreună cu Mine” Apoi a mers puţin mai înainte, a căzut cu faţa la pământ, şi S-a rugat, zicând: “Tată, dacă este cu putinţă, depărtează de ia Mine paharul acesta! Totuşi nu cum voiesc Eu, ci cum voieşti Tu” (v. 36-39). Să remarcăm: 

1) Ghetsimani este locul în care rugăciunile tale nu primesc răspunsul pe care ţi l-ai dori. Dumnezeu înţelege ce simţi şi El are un plan mai bun în vedere.
2) Ghetsimani este locul în care cei mai apropiaţi nu te pot ajuta. Asemenea ucenicilor lui Hristos, ei se vor ruga cu tine o vreme, dar apoi vor obosi şi vor renunţa. în acel moment, te rogi singur. Mergi înainte singur.3) Ghetsimani este locul în care simţi întreaga povară a voii lui Dumnezeu. Profeţii Vechiului Testament au vorbit despre “povara Cuvântului Domnului”. Luca ne spune că în Ghetsimani Isus a fost “într-un chin de moarte” şi că “sudoarea I se făcuse ca nişte picături mari de sânge, care cădeau pe pământ” (Luca 22:44)

Noi obişnuiam să cântăm în biserică: Tot ce am, tot ce sunt, tot ce voi fi, nu poate răsplăti datoria dragostei pe care o am faţă de tine; mă predau azi Ţie”! (Versiunea în limba română: “Doamne, mă predau azi Ţie, tot ce am îţi dăruiesc, Umple-mă cu-a ta prezenţă, Numai ţie să-ţi slujesc”) Dacă ţi se pare mai uşor să cânţi decât să te predai, eşti în Ghetsimani!

 “ ne dă un har şi mai mare” (lacov 4:6)

Nancy şi Ed Huizinga se aflau în biserică la repetiţiile pentru programul de Crăciun, când le- a ars casa. Nu era prima lor tragedie din anul acela. Cu trei luni în urmă, când o prietenă, o văduvă cu doi copii adolescenţi, a murit de cancer, familia Huizingas i-a luat pe copii să facă parte din familia lor. Deci, când casa lor a fost distrusă de flăcări nu au pierdut doar locuinţa lor, ci şi casa a doi copii care îşi pierduseră deja părinţii. În săptămâna care a urmat, în timp ce scormoneau prin cenuşă, au găsit o bucată de hârtie care a supravieţuit incendiului. Pe ea scria: “Mulţumiri: Ştim că Dumnezeu s-a îngrijit de tot ce avem nevoie pentru fericirea noastră prezentă”.

Dumnezeu îţi dă “un şi mai mare har” când treci peste încercări de foc. Un învăţător biblic spune: “Perspectiva noastră se schimbă când pricepem o fărâmă din scopul lui Hristos. Dă-o deoparte şi totul e doar o experienţă amară, îngrozitoare. Suferinţa vine în multe forme, dar harul Lui e mereu prezent ca să te poarte dincolo de ea. Am îndurat suficient de multe încercări ca să spun fără ezitare că numai perspectiva lui Hristos poate înlocui resentimentul cu bucuria.

Domnul Isus este piesa centrală din puzzle-ul suferinţei. Dacă îl punem la locul potrivit, restul începe să capete sens”. Donna VanLiere scrie; “Când viaţa ne bulversează şi când diagnosticul, abuzul, căsnicia eşuată, decesul sau colapsul financiar ne fac să ne plecăm pe genunchi… harul spune că există mai multă dragoste după infidelitate, mai multă bucurie după un diagnostic şi mai multă viaţă după ruina financiară … harul e real, e un dar nemeritat care are puterea de a-ţi schimba viaţa. Dar el vine cu o condiţie – ca orice dar, trebuie să întinzi mâna şi să-l primeşti”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s