Examen de credință

Pe la începutul secolului XX, câțiva făcători de ciubere au trecut din Ungaria în România de vest și colindau satele vânzându-și meseria. Oamenii erau obișnuiți cu asemenea meseriași itineranți. Găzdoaiele le pregăteau de cu dimineață mahorcă, palincă și o bunată de clisă împreună cu mâncarea. Meseriașii erau oameni vrednici și cinstiți. Și-au făcut repede un nume bun și erau chemați din casă în casă. Ciudat însă, oamenii aceștia care veniseră într-o ,,țară de creștini“ nu erau la fel ca toată lumea. Deși mulțumeau ca să nu supere pe nimeni, făcătorii de ciubere veniți de peste graniță refuzat politicoși tutunul și beutura. Mâncau liniștiți, nu înainte însă de a se ruga ,,Ălui de sus“. Iar apoi, minune, cât le mai ține  pauza se așezau și cântau împreună cu suflet niscaiva ,,cântări religioase“. Oamenii i-au întrebat de rostul lor și meseriașii cu nume bun le-au vorbit despre Domnul Isus Christos și despre pocăință … Și așa s-a lățit prima mare identificare a lor: oamenii i-au poreclit repede și cam într-o dungă ,,pocăiții“. Ei nu erau însă doar pocăiți, ci și oameni care își luaseră credința în serios, oameni care trecuseră prin pocăință spre credința cea adevărată și vie. O trăiau peste tot pe unde ajungeau cu smerenie, cu sfială, dar și cu o mare învârtoșare. Erau oameni tare hotărâți și nimic nu i-ar fi putut îndupleca să se poarte și ei ca toată lumea creștină din România …

Cam după câteca zeci de ani, prin regiunea Argeșului, familia Popescu se bucura mult că o femeie de treabă le aducea în fiecare dimineața lapte. Copiii erau mulți și laptele era cum nu se poate mai de trebuință. S-a întâmplat însă ceva ciudat. În câteva zile, lăptăreasa parcă nu mai era cea de mai dinainte. Mersul ei era mai vesel, ochii mai luminoși și fredona mereu melodii numai de ea știute. Doamna Popescu, mama celui care avea să fie cunoscut mai târziu printre noi ca Aurel Popescu, nu s-a putut opri să o întrebe curioasă:

,,Femeie ce e cu tine? Parcă ești îndrăgostită, parcă ești alta …“

,,Sunt, veni repede răspunsul lăptăresei. M-am schimbat și nu numai eu. S-a schimbat și laptele pe care vi-l aduc. Doamnă Popescu, vă rog să mă iertați. Căutam să vă spun de câtva timp, dar nu știam cum să încep. Ani de zile v-am adus lapte îndoit cu apă. Am clienți mulți și aveam și eu nevoie de bani. Așa că l-am înmulțit și eu cum am putut. Știți, m-am pocăit însă de curând și acum vi-l aduc așa cum îl iau de la vacă.“

Așa a apărut numele de ,,pocăiți“ și prin preajma Argeșului. Trebuie însă acum să îndreptăm o greșeală care a devenit o tradiție. Oamenii aceștia nu erau ,,pocăiți“ prin viața lor. Viața lor era altfel din cauza pocăinței prin care trecuseră. Ei erau ,,credincioși“. Așa ar fi fost drept să li se zică. Oameni care și-au luat în serios credința. Oameni care dovedeau cu faptele schimbarea de dincolo de cuvintele lor.

Aceste două întâmplări sunt o foarte potrivită introducere la una din predicile scrise în epistola lui Iacov, frate de mamă al Domnului Isus și presbiter în Biserica primului secol. Dacă veți citi întregul pasaj din Iacov 2:14-26 veți găsi că el vorbește acolo despre trei feluri de credință:

I. Credința moartă (2:14-17)
II. Credința demonică (2:18-19)
III. Credința dinamică (2:20-26)

Iacov este un om cu greutate, un presbiter priceput la predici și un bun cunoscător al vieții de credință. Trăise și el o mulțime de ani în care nu crezuse în divinitatea și lucrarea fratelui său mai mare, Isus. Acum însă credea din toată inima. Aceasta îi schimbase radical viața și nu putea să tolereze să vadă la alții că doar se joacă cu această credință, că o au doar așa ,,ca nuanță religioasă“. Am admirat de fiecare dată cele două ilustrații alese de el în sprijinul credinței dinamice: patriarhul Avraam și curva Rahab. Pot oare exista două persoane mai deosebite una de alta? Avraam, tatăl tuturor credincioșilor, una din cele mai respectate figuri din istoria lui Israel și a lumii. Rahab, o femeie de moravuri ușoare. O vânzătoare de vicii, o păgână prăbușită la marginea cetății ei de oameni fără Dumnezeu … De ce a pus Iacov tocmai aceste două persoane una alături de cealaltă? Ce le-a dat aceeași valoare înaintea lui Dumnezeu? Singurul răspuns este acesta: credința, credința cea adevărată, credința dinamică, credința care invadează viața și o schimbă, făcând-o să înforească în faptele unei existențe transfigurate de harurile cerului.

Doamne, ajută-ne pe noi, cei de astăzi, să nu ne înșelăm cumva singuri, crezând că Te putem păcăli pe Tine. Ajută-ne să nu fim cumva mai nesimțiți ca demonii pe care cunoștința existenței Tale îi afectează până la înfiorarea spaimei. Ajută-ne să fim cu adevărat oameni ,,ai credinței“, ca Avraam și ca Rahav. Fă-ne să auzim și noi azi mustrarea Ta: ,,De ce Îmi ziceți Doamne, Doamne, dacă nu faceți ce vă poruncesc Eu?“ Ferește-ne să cădem în ceata tragică descrisă de apostolul Pavel în scrisoarea către Tit: ,,Ei se laudă că cunosc pe Dumnezeu, dar cu faptele Îl tăgăduiesc, căci sunt o scârbă: nesupuși și netrebnici pentru orice faptă bună“ (Tit 1:16). Învrednicește-ne și împuternicește-ne să împlinim destinul nostru descris ilustrat așa de frumos în viața celor ce făceau altădată ciubere sau în viața lăptăresei pocăite din Argeș:

,,Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfânt, un popor, pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată; pe voi, care odinioară nu eraţi un popor, dar acum sunteţi poporul lui Dumnezeu; pe voi, care nu căpătaserăţi îndurare, dar acum aţi căpătat îndurare. Preaiubiţilor, vă sfătuiesc ca pe nişte străini şi călători, să vă feriţi de poftele firii pământeşti care se războiesc cu sufletul. Să aveţi o purtare bună în mijlocul Neamurilor, pentru ca în ceea ce vă vorbesc de rău ca pe nişte făcători de rele, prin faptele voastre bune, pe care le văd, să slăvească pe Dumnezeu în ziua cercetării“ (1 Petru 2:9-12).

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s