Ce ne-a dat Marele Preot ?

(Warren W. Wiersbe)

Ioan 17:1-26

Introducere: Rugăciunea aceasta a Marelui Preot este un dialog între două persoane ale Sfintei Trinități. Bineînțeles că nu vom putea pătrunde toate dimensiunile lui, dar ceea ce pătrundem este fascinant.

Rugăciunea se împarte exegetic în trei secțiuni: rugăciune pentru Sine (17:1-5), Rugăciune pentru ucenici (17:6-19) și rugăciune pentru Biserică (17:20-26).

Una din dimensiunile pe care le putem pătrunde la prima vedere este cea privind ,,darurile“ pe care ni le-a adus Marele Preot.

I. Viața veșnică – 17:2-3.
Oamenii de ștință nu pot produce viață prin procese chimice. Viața poate apare numai dintr-o altă viață. La fel este și cu viața veșnică. A trebuit să vină ,,cel veșnic“ ca să primim viața veșnică, prin nașterea din nou sau nașterea ,,de sus“.

II. Cuvântul – 17:8,14
Declarația apare nu mai puțin de 19 ori în această rugăciune program. Domnul Isus s-a ținut de cuvânt. Cea mai tipărită carte a lumii, în toate limbile pământului, este Biblia.

III. Slava – 17:22
Este dificil să dăm o definițe a acestui termen. Probabil că cea mai bună este ,,ceva din lumea de dincolo“, ,,ceva mai presus de fire“. Ioan anunțase această dăruire încă din preambulul Evangheliei: ,,Şi Cuvîntul S’a făcut trup, şi a locuit printre noi, plin de har, şi de adevăr. Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava singurului născut din Tatăl“ (Ioan 1:14).

Christos a părăsit slava ca să vină pe pământ (v.5b), l-a proslăvit pe Dumnezeu pe pământ (v.4) și a fost reintrat în slavă la înălțarea Sa (v.5a). Christos este astăzi slăvit în Biserică (v.10) și își împărțășește slava cu Biserica (.v.22,24). Noi suntem părtași ai slavei, dar o așteptăm să fie arătată deplin (Rom. 8:18-21,30).

Încheiere: Și pentru că a venit vremea despre daruri, una din cele mai frumoase afirmații ale Domnului Isus în această rugăciune este că NOI suntem darul lui Dumnezeu pentru Christos  (17:2,6,9,11-12). Este o simetrie cu afirmația din Ioan 3:16, unde ni se spune că Domnul Isus este darul lui Dumnezeu pentru noi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s