,,Nu te teme să te pogori în Egipt“

Gen. 35-36

L-am auzit pe Chuck Swindoll predicând. Eram în mașină și am dat peste postul creștin de predici. Nu-l ascultasem de mult pe Swindoll și am zăbovit să văd ce spune. Predica din Geneza, despre necesitatea confirmării divine peste pornirile noastre ,,bune“.

Iacov a fost un ,,șmecher“ care ,,și-a așezat singur ploile“. Născut mai mic cu doar câteva minute decât fratele său Esau, Iacov i-a furat prin șmecherii acestuia și ,,dreptul de întâi născut“ și ,,Binecuvântarea“. Dumnezeu l-a trimis la Laban ca să-l confrunte cu un om mai șmecher decât el. Terapeutic, Iacov a simțit acolo, pe pielea lui, ce înseamnă să fii înșelat de un altul.

A continuat să simtă arsura înșelării și când fii lui, care-l vânduseră pe Iosif unor negustori ai pustiei în drum spre Egipt, i-au adus acasă o camășă pătată de sânge, sugerându-i că fiul cel preaiubit a fost sfâșiat de fiarele sălbatice. Înșelătoriile lui au fost moștenite de copiii săi.

Până și Iosif, fiul cel aparent desăvârșit, a apelat la tot felul de șiretlicuri față de frații săi veniți să cumpere grâne necesare pentru traversarea vremii teribile de secetă în Israel. Și tot prin șiretlic a încercat Iosif să-l oprească pe Beniamin, singurul frate de la aceeași mamă,  alături de el în Egipt. Ca să o deosebim de șmecheria plasării arginților în sacii de grâne cu care frații lui s-au întors la casa părintească, vom numi operația aceasta șmecherească ,,Potirul de aur ascuns în sacul lui Beniamin“.

Capitolul 45 și capitolul 46 ni-l arată pe Iacov reacționând pripit la vestea că Iosif, fiul său, încă trăiește și-l cheamă să se mute cu toată familia în Egipt.

,,Şi i-au spus: „Iosif tot mai trăieşte şi chiar el cârmuieşte toată ţara Egiptului.” Dar inima lui Iacov a rămas rece, pentru că nu-i credea. Când i-au istorisit însă tot ce le spusese Iosif şi a văzut carele pe care le trimisese Iosif ca să-l ducă, duhul tatălui lor Iacov s-a înviorat. Şi Israel a zis: „Destul! Fiul meu Iosif tot mai trăieşte! Vreau să mă duc să-l văd înainte de moarte” (Gen. 45:27-28).

Capitolul 46 ne prezintă însă un Iacov care se teme. Pentru ce? Pentru că s-a pripit și a luat iar o hotărâre fără să-l consulte mai întâi pe Dumnezeu, ,,Șmecherul pocăit“ își dă seama că vechea lui natură i-a jucat iar o festă. Ar fi trebuit să fie mai veghetor …

Să te muți din țara făgăduinței în țara Egiptului nu-i mai sună acum de loc atrăgător. Seamănă mai mult cu o tradare a planului mesianic moștenit de la părinții lui, Avraam și Isaac.

,,Israel a plecat cu tot ce avea. A ajuns la Beer-Şeba şi a adus jertfe Dumnezeului tatălui său Isaac. Dumnezeu a vorbit lui Israel într-o vedenie noaptea şi a zis: „Iacove! Iacove!” Israel a răspuns: „Iată-mă!”
Şi Dumnezeu a zis: „Eu sunt Dumnezeu, Dumnezeul tatălui tău. Nu te teme să te cobori în Egipt, căci acolo te voi face să ajungi un neam mare. Eu Însumi Mă voi coborî cu tine în Egipt şi Eu Însumi te voi scoate iarăşi de acolo, iar Iosif îţi va închide ochii” (Gen. 46:1-4).

Îmi place aici de Iacov! Mă recunosc foarte repede în pripeala cu care ia el ,,hotărâri bune“. În neglijarea rugăciunii și în ignorarea călăuzirii personale a lui Dumnezeu în multe din hotărârile mele …

Îmi place însă și mai mult de Dumnezeu! Câtă răbdare și câtă dragoste a avut El cu Iacov! Și ce primisiuni pline de har îi face El patriarhului vinovat! Câtă încurajare și câtă binevoitoare profeție!

,,Nu te teme să te pogori în Egipt“. Temerea aceea fusese după voia Domnului și El vine să o laude și să-i răspundă cu bunăvoință.

,,Acolo te voi face să ajungi un neam mare“. Și întradevăr, Egiptul a funcționat ca un uriaș incubator în care copiii lui Dumnezeu a fost transformați dintr-o familie aleasă într-un popor ales.

,,Eu Însumi Mă voi pogorî cu tine în Egipt“ Cu alte cuvinte, îndepăratarea ta de țara promisiunilor nu va însemna de data aceasta și o îndepărtare de Mine. Vin și Eu! Voi și Eu cu tine acolo! Ce fermecător! Un Dumnezeu care merge și El în Egipt, de dragul copiilor Lui.

,,Și Eu Însumi te voi scoate de acolo“ Dumnezeu îl asigură pe Iacov că Egiptul este doar o etapă intermediră pe drumul cel bun, un ocol necesar pe care-l pregătise El de foarte multă vreme (Gen. 15:13-15).

,,Iar Iosif îți va închide ochii“. Iosif acela pentru care ți-au plâns ochii va fi mângâierea și răsplata ta la bătrânețe. Ai crezut că a murit înaintea ta … Așa ceva nu se va întâmpla. Vei avea o viață normală și liniștită în Egipt.

Dumnezeu îi răsplătește pe toți aceia care caută fața Lui și, reparându-și greșelile pripelilor lor, înalță un altar al pocăinței, al întrebărilor și al rugăciunii.

Ca și Iacov, oare nu s-ar cuveni ca măcar acuma, după atâția ani de umblare cu Domnul să știi și tu că trebuie să cauți mai întâi părerea Lui, chiar și atunci când ți se pare că hotărârile tale sunt … cele bune?

Publicitate

One response to “,,Nu te teme să te pogori în Egipt“

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s