Prorocia Domnului, prin IEREMIA

Ieremia 2:8-13                                                               Marius Lucan – Calea Crucii, Colton 7/15/2017 am

 

Introducere: Ieremia este cunoscut și ca prorocul lacrimilor, datorită cărții Plângerilor lui Ieremia. El a prorocit timp de 40 de ani în timpul domniei a 5 împărați diferiți: Iosia (17 ani) , Ioahaz (3 luni), Ioiachim (11ani), Iehonia (3 luni) și Ezechia (11ani). Peisajul sau imaginea panoramică spirituală a acelor vremuri era una întunecată, plină de păcate și de problemele derivate din acestea.

Primul capitol arată punerea deoparte a profetului, înainte să se fi născut și chemarea Domnului pentru el de a purta mesajul lui Dumnezeu! Chiar și numele Ieremia = Ebr. cel rânduit sau înainte hotărât de Domnul!

Dumnezeu îl pune deoparte pe Ieremia, îl cheamă, îl atinge și îl trimite să aducă mesajul sfânt, celor din vremea lui!

Prorocia transmisă prin Ieremia este o prorocie dură, aprigă, tăioasă, o prorocie care vestește pedepsele Domnului față de păcat și răzvrătire! O prorocie care se încheie în capitolul 52 cu o realitate istorică foarte tristă și anume incendierea și distrugerea templului și a Ierusalimului! Ieremia ne aduce aminte că Dumnezeu pedepsește păcatul, mustrând cu asprime pe cei ce-l practică! – învățătură subliniată și în Noul Testament, Apocalipsa 3:19

Prorocia Domnului transmisă prin Ieremia are în vedere 3 grupuri principale: preoții, prorocii și poporul! Ordinea aceasta are o mare importanță, deoarece, când păstorii spirituali ai turmei rătăcesc, prorocii prorocesc prostii iar poporul păcătuiește în toate modurile posibile! LMG 2017

I. PREOȚII – vs.8a

Toată drama descrisă în cartea Ieremia pornește de la preoți nu de la împărați! Mesajul de mustrare și pedeapsă din partea lui Dumnezeu începe cu preoții!

1 Petru 4:17  Căci Suntem în clipa când judecata stă să înceapă de la casa lui Dumnezeu. Şi dacă începe cu noi, care va fi sfârşitul celor ce nu ascultă de Evanghelia lui Dumnezeu? Judecata lui Dumnezeu începe de la Casa Lui și pornește de la preoții de acolo! Dacă situația actuală a anumitor denominații religioase Evanghelice este în declin, lucrul acesta se datorează în primul rând păstorilor sufletești ai acestor turme! Vina pornește de aici, din amvonul Bisericilor, de la noi păstorii! Așa a fost în vremea lui Ieremia și așa este și astăzi! Care sunt păcatele specifice ale preoților:

1. Preocupări greșite! – vs.8a

Preoții nu au întrebat ce trebuia! Preocuparea principală a preotului trebuie să

fie, prezența lui Dumnezeu în mijlocul adunării! Preoții de atunci, păstorii sufletești atunci și astăzi, trebuie să întrebe: unde este Domnul?!! Noi trebuie să fim preocupați de a-L invita și bineprimi pe Domnul în mijlocul adunării! Noi însă avem preocupări greșite! Ne focalizăm greșit și întrebăm: unde sunt oamenii? Ce putem face ca să-i atragem pe oameni la Adunare? Întrebarea corectă este: unde este DOMNUL!!!???

2. Practici lipsite de relație! – vs.8

Păzitorii Legii nu m-au cunoscut! Pericolul cel mai mare dintr-o Biserică nu este modernismul sau legalismul, nu este bârfa sau minciuna, deși toate acestea crează mari rupturi, ci este fățărnicia! Luca 12:1  În vremea aceea, când se strânseseră noroadele cu miile, aşa că se călcau unii pe alţii, Isus a început să spună ucenicilor Săi: „Mai întâi de toate, păziţi-vă de aluatul Fariseilor, care este făţărnicia. Preoții din vremea aceea erau fățarnici, păzeau Legea dar nu-L cunoșteau pe Dumnezeu!!! Câți pastori nenăscuți din nou bântuie în zilele noastre amvoanele bisericilor! Ne mirăm și ne întristăm când anumite Biserici se sting, ajung să se închidă? E din pricina fățărniciei!

3. Păstorire iresponsabilă! vs.8

Domnul spune că acești păstori sufletești I-au fost necredincioși!! Lui I-au fost, nu altcuiva! Se vede clar din carte că ei au fost credincioși păcatelor poporului, politicienilor, poftelor personale, dar nu Domnului! Credincioșia unui păstor este evaluată de Domnul!!! Când Aron a turnat vițelul, el a avut o pastorație foarte apreciată de oaemni, era cel mai bun lider, cel mai strălucit păstor, dar Domnul evaluează diferit lucrurile! Unii au descoperit astăzi cum să placă mulțimilor, au fost școlați ce să le spună, să iasă treaba bine… întrebarea este, cum vede Domnul credincioșia fiecăruia din păstori?! Un lucru e sigur, diferit față de cum o văd cei mai mulți!

II. PROROCII – vs.8b

A doua categorie căreia le vorbește Domnul prin Ieremia sunt prorocii! Când păstorii sufletești au preocupări greșite, prorocii sunt conduși de același Duh! Exceptând persoana lui Ieremia, Domnul îi mustră cu asprime pe prorocii din vremea aceea arătând rărăcirea lor!

Dacă preoții nu erau preocupați de prezența Domnului, prorocii nici atât! Dacă preoții nu întrebau: Unde este Domnul? Prorocii nici atât!

1. Păgânizați – vs.8b

Proroci din poporul lui Dumnezeu, care prorocesc prin Baali!?! Oameni care au sesizat că nu au parte de prezența Domnului, deoarece trăiau în păcat, dar care toto vroiau să prorocească, unindu-se cu ritualurile păgâne! Observați amestecul de prorocie cu păgânism!! Acest amestec, paradoxal, este pe placul celor mai mulți! Place poftelor firii! Stârnește pasiuni carnale, are ritualuri mai atractive decât iudaismul! Acești proroci aveau întotdeauna mai mare trecere decât prorocii Domnului! În timp ce unii proroci au sfârșit viața în pânze de fierăstrău, omorâți cu pietre, arși de vii sau decapitați precum Ioan B., prorocii aceștia păgâni, din poporul lui Dumnezeu, nu aveau necazuri!

Să fim foarte reținuți în a numi pe cineva proroc ce lucrează cu demoni, dar totodată să fim foarte reținuți și în a primi orice vânt de învățătură care ne șuieră în urechi!

2. Plecați pe căi greșite – vs.8d

Prorocii aceștia falși identificați în text, au plecat de pe calea Domnului, alergând după alți Dumnezei! Este foarte importantă expresia alergând! Suntem într-o luptă și totodată o competiție cu puterile întunericului! În timp ce Cuvântul Domnului aleargă cu iuțeală mare, cel rău, aleargă și el, cutreierând pământul! Viteza unui om sau grup de oameni nu garantează în mod necesar și direcția bună! Oamenii aceștia alergau, dar alergau în păcat, în moarte, spre pieire! Nu doar că proroceau păgânisme, dar au intrat în mirajele, în jocurile diavolești ale acestora, alergând după nimicuri!

III. POPORUL – vs.11-13

Domnul arată în final păcatele poporului! Acestea vin ca o consecință directă a rătăcirii preoților, și a păgânizării, a pângăririi profeților! Când preoții și prorocii sunt la pământ, poporul este în același loc! Unde altundeva? Priviți la poporul în care nea-m născut! Unde este Domnul în căutările religioase ale Românilor??? R: Pe ultimul loc! După Maica Domnului, Biserică, Moaște, Sfinți, ritualuri, etc… Unde suntem noi ca popor? Pe primul loc, la corupție, înjurături, blesteme, avorturi și hoție! Fruntași la ce e mai rău pentru că am ajuns codași la a-L căuta pe Dumnezeu!!

Americanii au început să întrebe de câțiva ani buni: Unde este Dumnezeu? Noi avem nevoie de Dumnezeu în școli, în guvern, la Casa Albă! Americanii au întrebat, iar Dumnezeu va binecuvânta din nou America din pricina aceasta!!!

1. a Părăsit pe Domnul – vs.13

Cel mai tragic lucru pe care îl poate face un popor, este să-L părăsească pe Dumnezeu, să se întoarcă cu spatele spre El! Poporul a făcut un păcat îndoit (adică dublu, în original) a început, părăsindu-l pe Dumnezeu! Un popor cu preoți rătăciți și proroci păgâni, nu are altă cale decât capitularea. Dezamăgit, indus în eroare sau amăgit, poporul cade! 😦

2. Producând idoli! – vs.13b

Poporul părăsește pe Domnul, dar produce proprii dumnezei! Puțuri (fântâni) care nu țin apă, rezervoare sparte! Idolatria este declinul final al poporului, un declin care a pornit prin preoți, proroci păgâni, părăsirea Domnului și a sfârșit în închinare la chipuri cioplite sau turnate, lucru extrem de urât înaintea Domnului sau chiar a celorlalte popoare!

În vs. 10 sunt amintite ostroavele Chitim și regiunea Chedar. Istoricul Titus Flavius Josephus sau Iosif Flaviu interpretează Chitim ca fiind Cipru și Kedar, Arabia. Cei din ostroavele Chitim se închinau focului iar cei din regiunea Kedar se închinau apei! Niciodată aceștia nu și-au schimbat zeitățile între ei, dar Israel a făcut lucrul acesta!

Concluzii:

Prorocia Domnului transmisă prin Ieremia are în vedere 3 grupuri principale: preoții, prorocii și poporul! Ordinea aceasta are o mare importanță, deoarece, când păstorii spirituali ai turmei rătăcesc, prorocii prorocesc prostii iar poporul păcătuiește în toate modurile posibile!

Doamne binecuvintează păstorii spirituali din întreaga lume, luminează-ne Doamne și revarsă har peste noi, peste prorocii Tăi și peste poporul care așteaptă atingerea Ta! Amin.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s