Un samaritean mulțumitor și nouă evrei memântuiți

De Thanksgiving, Doru Brezoi, unul din presbiterii de la Bethel, ne-a vorbit iar despre cei zece leproși vindecați de Domnul Isus și de acel unul singur care s-a întors să-I mulțumească (Luca 17:11-19). Este o întâmplare „pe muchie de cuțit“, petrecută pe când Domnul Isus se suia la Ierusalim „printre Samaria și Galilea“.

Domnul le spusese: „Duceți-vă și arătați-vă preoților!“ (v.14)

În mod tradițional, între iudei și samariteni nu existau legături sociale. Aduceți-vă aminte că femeia samariteancă s-a mirat că Domnul Isus, un iudeu, cere să bea apă de la ea (Ioan 41-9). Samaritenii erau un fel de „paria“ ai celor din Israel. Totuși, Luca ne spune că între cei zece leproși era și un samaritean. Mizeria a nivelat deosebirile tradiționale și leproșii au putut sta împreună. Ce s-a întâmplat însă la vindecare?

Nouă leproși s-au dus în calea lor și doar samariteanul s-a întors la Isus, ca să-i mulțumească. M-am întrebat pentru prima dată, cândascultam predica lui Doru, dacă nu cumva samariteanul s-a întors și nu s-a mai suit la preoții din Ierusalim pentru că … știa că nu va fi primit de ei?

S-ar prea putea ca legătura cu ceilalți nouă să se fi desfăcut pe drum și samariteanul să-și aducă aminte că el nu avea ce să caute la Ierusalim …  Și s-a întors acolo unde erau primiți toți oamenii, fără excepție, la Domnul Isus.

Un samaritean lepros a fost mai acceptabil iudeilor decât unul sănătos! Domnul știa despre limitele samaritenilor și alesese intenționat ca unul din personajele lui pozitive, cel din pilda celui care se îndurase de aproapele său căzut între tâlhani, să fie … un samaritean.  Simțise pe pielea Lui ce greu este să fii un  „paria“ în lumea disprețuitorilor de oameni:

„Iudeii I-au răspuns: ,,Nu zicem noi bine că eşti Samaritean, şi că ai drac?“ (Ioan 8:48).

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s