Beneficiile Invierii

Nelu Brie

thestonebeingrolledawayfromthetomb

Viata oamenilor este plina de evenimente, de lucruri importante si neimportante. De-a lungul timpului, oamenii au descoperit criterii de evaluare si selectie a lucrurilor din viata lor, astfel încât sa poata face diferenta între ceea ce este important si ceea ce este neimportant. Unul dintre criteriile folosite pentru evaluarea acestor lucruri este rentabilitatea, adica un lucru este important si prezinta interes atunci când el este rentabil, avantajos, când aduce beneficii.
Fiind în contextul Sarbatorii Pastelor, vorbim despre suferintele Mântuitorului, dar si despre glorioasa Sa Înviere. Învierea Domnului Isus Cristos dintre cei morti este miezul crestinismului si speranta crestinului.
Dincolo de aspectul traditional, religios, care da un sentiment de bucurie, care sunt beneficiile concrete, practice, ale Învierii Mântuitorului? Pentru omul modern din secolul XXI, atât de ocupat cu problemele vietii cotidiene, traind într-o societate bogata, tehnologizata, unde religia nu mai este prioritara, este Învierea Mântuitorului rentabila, aduce vreun beneficiu real?
Daca Învierea este doar o problema de traditie si religie, atunci nu toti oamenii vor avea interes pentru acest subiect. Daca este, însa, rentabila în mod practic, daca aduce beneficii concrete, atunci dintr-o data oamenii vor avea interes si pasiune pentru aceasta. Care sunt beneficiile Învierii Mântuitorului?

Printre altele, Învierea Domnului Isus descopera oamenilor caracterul, intentiile, resursele si posibilitatile nevazutului Dumnezeu.

I. ÎN PRIMUL RÂND, ÎNVIEREA MÂNTUITORULUI DESCOPERA PUTEREA LUI DUMNEZEU:
a. Învierea descopera puterea lui Dumnezeu prin faptul ca profetiile facute cu sute de ani în urma despre Învierea Mântuitorului s-au împlinit cu precizie (Psalmul 16:10; Romani 1:4). Aceasta împlinire arata ca Dumnezeu este suveran în istorie si are putere sa conduca si sa controleze evenimentele.
b. Învierea descopera puterea lui Dumnezeu prin faptul ca ostasii romani care pazeau mormântul sigilat al Mântuitorului au lesinat de frica în momentul glorios, ceresc al manifestarii puterii divine în Înviere (Matei 28:3-4).
c. Învierea descopera puterea lui Dumnezeu prin faptul ca natura a resimtit implicarea divina în acest eveniment (Matei 28:2). A avut loc un mare cutremur de pamânt în momentul actiunii îngerului pentru Învierea Mântuitorului.
d. Învierea descopera puterea lui Dumnezeu prin faptul ca Diavolul a fost înfrânt si Cristos a învins prin Înviere, calcând în picioare pentru totdeauna puterea satanica asupra oamenilor care intra cu Dumnezeu într-o relatie spirituala, prin credinta si pocainta (Geneza 3:14-15).
e. Învierea descopera puterea lui Dumnezeu prin faptul ca moartea nu are autoritate asupra sufletului si duhului oamenilor nascuti din nou. Daca în momentul mortii trupul merge înapoi în materie, sufletul credinciosilor merge la Dumnezeu, pentru odihna vesnica (1 Corinteni 15:51-55). Puterea Diavolului este moartea (Evrei 2:14) si puterea mortii este pacatul (1 Corinteni 15:56). Însa Diavolul, moartea si pacatul au fost înfrânte prin moartea si învierea dintre cei morti a Împaratului Isus Cristos.
Beneficiul omului contemporan din Învierea Mântuitorului este sa fie ocrotit si vindecat de aceasta putere a lui Dumnezeu care controleaza istoria si universul.

II. ÎN AL DOILEA RÂND, ÎNVIEREA MÂNTUITORULUI DESCOPERA PACATUL OAMENILOR:
a. Învierea Mântuitorului a descoperit minciuna ostasilor (Matei 28:15).
b. Învierea Mântuitorului a descoperit viclenia preotilor (Matei 28:12-14).
c. Învierea Mântuitorului a descoperit necredinta ucenicilor (Luca 24:11).
Beneficiul omului contemporan din Învierea Mântuitorului este ca acesta poate fi iertat si mântuit de vinovatia pacatului, primind prin credinta si dreptul sa mosteneasca cerul.

III. ÎN AL TREILEA RÂND, ÎNVIEREA MÂNTUITORULUI DESCOPERA O NOUA PERSPECTIVA A VIETII:
a. Perspectiva divina pe pamânt (Galateni 2:20) – Nu exista onoare mai mare decât sa traiesti cu Dumnezeu în aceasta viata plina de lacrimi si nesiguranta, sa-L lasi sa-ti modeleze caracterul, valorile, prioritatile, relatiile, viata de familie… întreaga existenta.
b. Perspectiva slujirii pe pamânt (Matei 28:19-20) – Nu exista beneficiu mai mare decât sa muncesti pentru Dumnezeu si sa primesti plata în odihna eterna din rai. Talentele si resursele noastre trebuie puse în slujba Lui, având o motivatie corecta si o viata sfânta.
c. Perspectiva învierii pentru viata eterna (1 Corinteni 15:22-23; 2 Corinteni 4:14). Viata pe pamânt este scurta si plina de necazuri. Traind fara Dumnezeu, fara o relatie spirituala cu El prin credinta, omul pierde si viata aceasta, si pe cea viitoare. Traind cu Dumnezeu, urmându-L în fiecare zi, omul câstiga si viata aceasta, fiind sub protectia si grija Domnului, dar si viata eterna, când omul, schimbat într-un trup de slava, va trai etern cu Dumnezeu în rai.
Si când te gândesti ca, în acelasi timp, oamenii nemântuiti se vor chinui vesnic în iad! OARE SE MERITA!?
Învierea Mântuitorului este necesara si valabila si pentru tine; ea este SUFICIENTA pentru toti oamenii, dar este EFICIENTA doar pentru cei care se nasc din nou din Cuvântul lui Dumnezeu si din Duhul Sau cel Sfânt. Foloseste fiecare zi pentru viitorul tau etern – este singurul lucru cu care ramâi!

Lasă un comentariu