Sfaturi pentru Ziua Tatălui

12 feluri în care îi poţi arăta respect soţului tău

Bărbaţii ar prefera să se simtă mai degrabă neiubiţi decât nerespectaţi sau luaţi în batjocură, acesta este unul dintre principiile în favoarea căruia pledează cartea  „Doar pentru ea” [PDF], scrisă de Shaunti şi Jeff Feldhahn.

respectO idee cu rezonanţă biblică, intuitivă pentru multe femei dar care, adesea, nu este înţeleasă la nivel practic. Acesta este şi motivul pentru care Lindsey Holcomb semnează un editorial în care prezintă 12 căi de a-i arăta soţului că îl respecţi.

Emerson și Sarah Eggerichs, vorbitori internaționali pe teme de familie, consideră că ceea ce o motivează cel mai bine pe o femeie este dragostea și ceea ce îl motivează cel mai bine pe un bărbat este respectul. Cercetările lor, realizate pe 7.000 de persoane, arată că în timpul conflictului un bărbat reacționează adesea la ceea ce consideră a fi lipsă de respect, iar soția reacționează cel mai frecvent la sentimentul că nu e iubită: 83% dintre bărbați se simt nerespectați în timpul unui conflict și 72% dintre femei se simt neiubite. „Deși noi toți avem nevoie în mod egal de dragoste și respect, nevoia resimțită în timpul unui conflict diferă, și această diferență este precum diferența rozului de albastru,” concluzionează cei doi.

Citește și 12 feluri în care îi poți arăta dragoste soției tale

Soţiile sunt chemate să îşi iubească soţii, acceptându-i şi respectându-le chemarea naturală și rolul de lider pe care aceștia le au în familie, spune și Holcomb. Soţiile însă sunt adesea ispitite să îşi evite soţul atunci când acesta greşeşte sau să îl lipsească de ceea ce îl face să se simtă bărbat – respectul.

Respectul este unul dinte elementele cel mai dificil de construit, însă cel mai uşor de dărâmat, mai ales în contextul unei familii în care idealurile biblice nu sunt respectate „natural”, susţine Holcomb. Este uşor să îţi respecţi soţul atunci când te iubeşte așa cum ai nevoie, însă soţiile sunt chemate să îşi respecte soţii chiar şi atunci când acesta nu este întocmai la înălțimea așteptărilor (nu în sensul tolerării vreunei forme de abuz, n.r.).

Holcomb propune, în editorialul semnat pe marshill.com, 12 modalităţi prin care o soţie credincioasă îi poate arăta soţului ei că îl respectă.

1. Spune-i că îl respecţi. Menţionează în mod explicit ce este ceea ce respecţi la el.

2. Cere-i iertare atunci când ai greşit. O astfel de atitudine te îndreptăţeşte să te aştepţi ca şi el să-şi ceară iertare atunci când greşeşte.

3. Cere-i opinia atunci când ai de luat o decizie. Împărtăşeşte-i gândurile tale şi luaţi hotărâri împreună.

4. Roagă-te cu sinceritate pentru soţul tău. Unele femei au o predispoziţie de a-i instrui pe ceilalţi şi pot deveni sâcâitoare. Înlocuiește reproşurile cu rugăciuni.

5. Vorbeşte cu amabilitate şi cu dragoste despre soţul tău în faţa familiei, a copiilor şi a prietenilor.

6. Laudă fiecare lucru bun pe care îl vezi la el. Exprimă verbal aprecierea pe care o ai pentru felul în care vezi că își lasă inima și comportamentul modelate în bine.

7. Ascultă-l atunci când vorbeşte cu tine. Nu îl îndepărta.

8. Fii conştientă de „puterea limbii”. Evită sarcasmul, agresivitatea pasivă, sau observaţiile acide şi critica.

9. Păstrează-ți aşteptările înalte de la el. Şi Dumnezeu are aşteptări înalte cu privire la noi.

10. Spune-i ce gândeşti şi ce simţi. E ceva care stimulează încrederea şi comunicarea sănătoasă.

11. Străduiește-te să descoperi și să înțelegi cum să ai grijă de soţul tău şi cum să îi faci bine.

12. Fii sinceră şi recunoaște în faţa soţului tău dacă nu l-ai respectat. Şi cere-I lui Dumnezeu să te ajute să-ți schimbi predispoziția.

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s